26.7.09

5 flickor och deras Mor omkom i brand i rinkeby

En mamma och hennes fem döttrar omkom i en svår lägenhetsbrand i Rinkeby i västra Stockholm på lördagskvällen. Ytterligare en flicka kämpade på söndagen för sitt liv på sjukhus.


Branden började i en lägenhet på Kuddbygränd i Rinkeby vid tiotiden på lördagskvällen. När räddningstjänsten anlände till platsen var lägenheten som ligger på bottenvåningen övertänd. Hela fastigheten var dessutom fylld med livsfarlig brandrök.

- Det var en häftig brand med lågor som slog ut från fönstren, säger Jonas Fröjmark, vid Storstockholms brandförsvar.

När brandmännen gick in i fastigheten hittades sju livlösa kroppar i trapphuset i den övre delen av huset. Snabbt skiftades insatsen från ett släcknings- till ett livräddningsarbete. Efter att ha först fått första hjälpen fördes de skadade med ambulans till olika akutmottningar i länet.

Sex personers liv gick dock inte att rädda.

- Det är en somalisk mamma och hennes fem barn som fallit offer för eldens lågor, säger Karin Solberg, pressansvarig hos polisen

Två personer vårdas just nu på sjukhus. Den ena personen, det sjätte barnet i den drabbade familjen, vårdas för allvarliga skador. Den andra personen, kvinnan som bodde i lägenheten där branden startade sökte sig själv till sjukhus och vårdas nu för lindriga skador.

Polisen utgår från att barnfamiljen, som bor i en lägenhet som ligger högre upp i huset, upptäckte branden och försökte ta sig ur fastigheten, men misslyckades. Samtliga som omkommit ska ha dött av rökförgiftning i trapphuset.

- Sju personer hittades i trappuppgången, ingen ska ha befunnit sig i hissen - jag vet inte var de uppgifterna kommer ifrån, säger Christer Ängehov, biträdande distrikschef för brandförsvaret i Kista.

Ett trettiotal personer evakuerades i samband med att fastigheten utrymdes. Det är fortfarande oklart när de kan flytta tillbaka till sina lägenheter.

Orsaken till branden är fortfarande oklar men polisen har i nuläget inga misstankar om brott. Enligt polisen tyder ingenting på att branden skulle vara anlagd. Det har funnits ett vittne som uppgivit att han hört en explosion, men det kan lika väl ha varit något som orsakats av brandutvecklingen, uppger Mikael Petterson vid Stockholmspolisen.

- Det är alldeles för tidigt att säga vad som orsakade branden. Polisen har förhört vittnen och lägenhetsinnehavaren. Än så länge finns inga misstankar om något uppsåtligt brott, men däremot om allmänfarlig vårdslöshet, sade polisens presstalesman Karin Solberg på en presskonferens på söndagseftermiddagen.

En röklucka, högst upp i trapphuset, gick inte att öppna från markplan och försvårade släckningsarbetet. När den efter en stund nåddes via höjdfordon gick släckningen förhållandevis snabbt, enligt ett pressmeddelande från Räddningstjänsten.

- Min bild är att förloppet var så snabbt att det inte hade spelat någon roll för de som omkom om luckan gått att öppna, säger Christer Ängehov, vice brandchef storstockholms brandförsvar.

2 kommentarer:

My life my story sa...

fy vad hemskt!

muslimah sa...

Ja och som det står i artikeln så har dom antagligen varit vakna och inte kunnat ta sig ut. SubhanAllah !

In sha Allah så är barnen lovade paradiset direkt, Amen