14.4.09

Bstilla - Marockansk fest Paj

Bstilla - Marockansk fest Paj

image1
Ingredienser:
kycklingröra
0,5 dl

smör, smält, till stekning
1 st

gul lök(ar), hackad
2 st

kycklingfilé(er), tärnade
0,5 tsk

svartpeppar, malen
0,5 g

saffran
0,5 tsk

kanel
0,5 dl

bladpersilja, hackad
0,5 dl

färsk koriander, hackad


salt
2 st

ägg
mandelröra
200 g

mandel, skållad, skalad & finhackad
1 msk

olja
0,5 tsk

kanel
2 msk

honung
pajen
24 st

filodeg, ark
2 msk

smör, smält
2 st

äggula(or)


florsocker, till servering


färsk mynta, till servering

Tillagning:

Rosta den hackade mandeln i en stekpanna med lite olja. Smaksätt med 0,5 tsk kanel och 1 msk honung.

Hetta upp en gryta och fräs det tärnade kycklingköttet. Tillsätt den hackade löken och låt steka tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt saffran, 0,5 tsk kanel, hackad persilja, hackad koriander samt salt och peppar. Låt kycklingen brässera under lock på låg värme tills den är genomstekt.

Vispa upp två ägg och tillsätt dem till grytan. Blanda runt och ta grytan från värmen. Låt kycklingen svalna.

Förvara de tinade filodegsarken i en lätt fuktad handduk under tiden du gör pajerna, annars torkar de fort och blir spröda. Se till att ha lite smält smör, två uppvispade äggulor och en pensel till hands.

Tag ett filoark och pensla med smält smör. Placera ytterligare ett ark ovanpå och pensla med smör igen. Placera en sked kycklingröra och en sked av mandeln mitt på arket. Pensla kanterna med äggula och vik filodegen över fyllningen, äggulan ska fungera som klister så att inte skarven öppnas. Placera pajen på en plåt med bakplåtspapper, försök att få skarven nedåt. Upprepa proceduren med resterande filoark. Pensla alla pajerna med äggula och baka i ugn i 200 grader ca 10-15 minuter tills de har fin färg. Pudra pajerna med florsocker innan servering och servera gärna en kvist mynta till.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Salam aleycoum alltså om ni någon,någon gång vill göra något extra, underbart, fantastiskt, ljuvligt och fullkomligt fulländat. GÖR DET HÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄR!!!! Det är helt otroligt gott...
MEN!!! gör INTE med vanlig saffran som man köper i butik som kommer från krokusblomman!!!!!
Detta är helt och hållet fel o har felöversatts till safran i svenska recept, när man i marocko säger ZAFFRON, menar man den gula kryddan som används i all marockansk mat och ligger i små kuvert. Man kan om man inte har denna krydda hemma använda sig av lite gurkmeja istället.
Använder man saffran så förstörs hela rätten.
Denn Bstillah, görs även med skaldjur man blandar då olika sorters skaldjur och utesluter mandeln.
kram på er alla.
//Samira.

Anonym sa...

vill också bara tillägga att det blir mkt bättre och "som det ska vara" om man grillar eller kokar kycklingen och sedan river kyckling-köttet istället för att tärna det. :o)

Anonym sa...

Hahahaha jag googlade precis detta recept o denna sida kom upp. Läsye igenom receptet o bah njaaa måste ändra litw. Sen läste jag inläggen o tänkte mäh Mashallah hon tänker ju precis som jag
...... SÅ VA DET JAG SOM SVARAT HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA JAG E HELT enKELT fabolous

muslimah sa...

hahaha lol. ja asså receptet är taget från en "svensk" matlagnings sida, tror inte det är från en marrockan. och jag skulle också helst ha riven kyckling i ;)