17.7.11

potatis gratäng med köttfärs - FAVORIT!

salut!

Jag har börjat göra min egen potatis gratäng. Någon annan har säkert gjort den innan mig, men det är ändå mitt eget recept. : D

Du behöver !

 1. Massa potatis (för antingen en ungsform, eller långpanna. kanske runt 5 stora, eller 10 små. Detta recept är för en ungsform som på bilden.
 2. Köttfärs inte så jättemycket, till en form ca 2-400 gram. till en långpanna. 5-700 gram köttfärs.
 3. tomatpure 1 msk (matsked)
 4. 1 tomat.
 5. 1 morot
 6. lite ost ( att täcka gratängen med )

 • Kryddor,  Vitlök 2 klyftor, Svartpeppar 1tsk, Salt 2 tsk, Chili/Paprikapulver 1 tsk. Detta är grundkryddningen. som är själva basen. Du kan gärna lägga till förslagsvis, Garam masala, Kardemumma, Spiskummin, Kanel (pyttelite), och kanske Curry. Det man gillar helt enkelt!


Tillagning :

Blanda alla kryddor + vitlök + tomatpure och blanda i en skål med 5 msk rapsolja/matolja.
Kryddorna ska ligga och dra i oljan så smakerna kommer fram.

 • Tvätta och skala potatisen, skär sedan i tunna skivor.
 • Ta bort lite mindre än hälften av kryddblandningen och lägg i ett glas. Sedan skala och riv ner moroten i resten av kryddblandningen i skålen.
 • Blanda köttfärsen i kryddblandningen väl, så moroten fördelas jämt med köttet (särskilt viktigt om man har små barn som inte äter grönsaker, då får dom i sig morot utan att veta om det)
 • Ta potatis skivorna och täck botten på din form eller långpanna, lägg potatis skivorna lätt över varandra så det täcker hela botten ordentligt.
 • Ta sedan köttfärs i din hand och tryck ut mellan dina handflator så det blir platt och lägg över potatis skivorna, (jag plattar till färsen i handen, för det är väldigt svårt att trycka ut det över potatisen utan att man förstör placeringen av potatisen) Täck potatisen med ett jämt lager av all köttfärs.   
 • Ta nu resten av kryddblandningen i glaset och blanda med 3 dl vatten som du häller över formen/långpannan.
 • Skär tomaten väldigt tunt och dela skivorna i hälften som du lägger över köttfärsen. Ska täcka hela botten.
 • täck sedan allt med potatisskivor. och lägg några ostskivor, eller riv ost över allting. Tillaga i ugnen ca 40min på 200 grader. längst ner.

Receptet ser kanske krångligt ut, men det är väääldigt enkelt att göra! Och går fort att förbereda.
Perfekt som matlåda. Servera med vitt ris och sallad, eller enbart sallad. Ska du bjuda gäster så fixa lite vitlöksbröd till! blir super!!!Jag har inte lök i maten då jag har en extremt petig 3 åring för tillfället. Så ibland skippar jag löken och tar extra vitlök. river i lök, eller lök pulver. Men har du inga jobbiga barn som gnäller så kan du ha i gul lök i skivor mellan potatisen.

*bilder kommer strax, orkar inte byta dator*

3 kommentarer:

Svarten sa...

Det där ska jag absolut testa. Verkar vara helt i min smak. Dessutom lätt att göra.

Tack för tipset!

muslimah sa...

ja gör det! den blev jättegod!!! lycka till. Och varsågod

Svarten sa...

Jag misslyckades med gratängen, men det berodde på att jag inte har blivit vän med min nya ugn ännu. Den har så många olika inställningar.

I dag använde jag receptet för att göra hamburgare. De blev riktigt smarriga. Mums.