16.10.11
10.10.11
Kyckling med bröd, bosnisk maträtt
Detta är ett av dom första recepten på bloggen, vill uppmärksamma det! väl värt att prova. roligt och enkelt att bjuda på : ) och det går att göra till många.
Kan även göras med glutenfritt mjöl.
Kyckling med bröd, bosnisk maträtt
Till en långpanna (ca 4 pers)
Hel kyckling eller kycklinglår i bitar (så mycket som ni äter)
Salt och grovmalen peppar
Någon neutral olja
Degen:
9 dl mjöl
4 dl yoghurt
5 dl vatten
2 ägg
1,5-2 tsk salt
Värm ugnen till 200 grader
Dela kycklingen i bitar (dela tex kycklinglår på hälften) och häll på lite salt, peppar och olja och blanda. Låt det stå ett tag.
Blanda ihop degen i en bunke
Häll lite olja i långpannan
Värm i ugnen 5 min
Ta ut pannan och häll på smeten
Lägg kycklingbitarna lite fint ovanpå
Grädda i ugnen tills den blir brun
Ta ut den ur ugnen, stäng av värmen
Häll lite grädde ovanpå (vanlig eller matlagningsgrädde)
Ställ in i ugnen 10 min
Färdigt!
Inskickat av Sonya
Kan även göras med glutenfritt mjöl.
Kyckling med bröd, bosnisk maträtt
Till en långpanna (ca 4 pers)
Hel kyckling eller kycklinglår i bitar (så mycket som ni äter)
Salt och grovmalen peppar
Någon neutral olja
Degen:
9 dl mjöl
4 dl yoghurt
5 dl vatten
2 ägg
1,5-2 tsk salt
Värm ugnen till 200 grader
Dela kycklingen i bitar (dela tex kycklinglår på hälften) och häll på lite salt, peppar och olja och blanda. Låt det stå ett tag.
Blanda ihop degen i en bunke
Häll lite olja i långpannan
Värm i ugnen 5 min
Ta ut pannan och häll på smeten
Lägg kycklingbitarna lite fint ovanpå
Grädda i ugnen tills den blir brun
Ta ut den ur ugnen, stäng av värmen
Häll lite grädde ovanpå (vanlig eller matlagningsgrädde)
Ställ in i ugnen 10 min
Färdigt!
Inskickat av Sonya
6.10.11
Bobotie - sydafrikanskt
Hittade detta häftiga recept på internet : ) skall testas snarast!!!
Bobotie
Äggstanning:
Recept av Kurisutina

INGREDIENSER
6 portioner/st.
0,5 dl | ströbröd |
1 dl | mjölk |
1 st | stor lök |
1 st | stor äpple |
3 msk | olja |
2 msk | curry |
500 gram | nötfärs |
1 tsk | salt |
2 tsk | timjan |
1,5 tsk | dragon |
2 msk | lime/citronsaft |
0,5 dl | mandelspån |
3 dl | mjölk |
2 st | stora ägg |
4 st | lagerblad |
GÖR SÅ HÄR
- 1. Blanda i en stor skål ströbröd med mjölk och låt dra en stund. Skala och hacka löken och skala och skiva äpplen i små tärningar. Sätt ugnen på 175 grader.
- 2. Värm oljan i en stekpanna och blanda i curryn. Tillsätt löken och låt steka en stund. Tillsätt sedan äpplebitarna och rör om. Häll lök/äpple till skålen med ströbrödet. Blanda.
- 3. Stek köttfärsen och häll i skålen. Blanda. Krydda med salt, timjan, dragon, lime/citronsaft och mandelspån. Rör om allt väl.Häll detta i en ugnsform.
- 4. Vispa ihop mjölk och ägg och häll i ugnsformen. Lägg lagerbladen på.
- 5. Grädda i 175 grader i nedersta falsen 40-50 minuter. Servera med kokt potatis och sallad.
Skapat 2011-10-02 av Kurisutina,
2.10.11
carbonara
idag blidde det en egen liten pasta carbonara minus nöff nöff kött. Anglo/Franco versionen med vit sås och ärtor ; )
så har du lite pasta, mjölk (mjöl eller maizena. så kan jag tipsa om det. man kan ha i rivet kyckling kött, köttbullar eller vad man än känner för.
koka pastan, gör en vit sås och fixa ngt kött till. billigt och gott
så har du lite pasta, mjölk (mjöl eller maizena. så kan jag tipsa om det. man kan ha i rivet kyckling kött, köttbullar eller vad man än känner för.
koka pastan, gör en vit sås och fixa ngt kött till. billigt och gott
Etiketter:
pasta
30.9.11
rotselleri soppa/gryta med kyckling
köpte rotseller för det var jätte billigt. 2 kr kilot på ica maxi där jag bor. hemma tittade jag på påsen och undrade stillsamt? -vad är rotselleri??? och vad kan man göra för mat med det?
kollade runt lite iaf och det verkar som att man mest ugnsbakar det med andra rotfrukter och har det i soppor.
Idag gör iag då alltså en sopp/gryta vet inte ännu hur soppig den blir. kanske blir en gryta :P
Jag hade i :
2 stora morötter
1 stor rotselleri
2 stora potatisar
3 kyckling klubbor
och massor med kryddor
Kryddorna jag använde var :
salt, peppar, spiskummin, paprikapulver, vitlökspulver, mald nejlika (luktar vintermat) och chili flingor.
Det kokar för fullt just nu och luktar underbart. jag uppdaterar om hur det smakar sen ; )
Kanske blir en höst/vinter favorit rätt. Hoppas det för rotsellerin var väldigt billig så jag har ganska mycket :/ haha
Jag hade gärna gjort denna soppa utan kött och serverat till fisk. luktar som att det skulle passat bättre.
kollade runt lite iaf och det verkar som att man mest ugnsbakar det med andra rotfrukter och har det i soppor.
Idag gör iag då alltså en sopp/gryta vet inte ännu hur soppig den blir. kanske blir en gryta :P
Jag hade i :
2 stora morötter
1 stor rotselleri
2 stora potatisar
3 kyckling klubbor
och massor med kryddor
Kryddorna jag använde var :
salt, peppar, spiskummin, paprikapulver, vitlökspulver, mald nejlika (luktar vintermat) och chili flingor.
Det kokar för fullt just nu och luktar underbart. jag uppdaterar om hur det smakar sen ; )
Kanske blir en höst/vinter favorit rätt. Hoppas det för rotsellerin var väldigt billig så jag har ganska mycket :/ haha
Jag hade gärna gjort denna soppa utan kött och serverat till fisk. luktar som att det skulle passat bättre.
Etiketter:
gryta,
rotselleri,
soppa
26.9.11
Kebab gryta med ris 2
asså det nedanstående receptet på Kebab grytan är inte mitt, fick det av en annan syster.
dock tog jag inspiration från detta och gjorde en tjock Kebab gryta med röd paprika och massor med strimlad gul lök och Aubergine.
SUPER gott om man hittar bra Kebab kött!
våran påse med kött räckte väldigt länge då man inte behöver ta så mycket! mättar många magar!
dock tog jag inspiration från detta och gjorde en tjock Kebab gryta med röd paprika och massor med strimlad gul lök och Aubergine.
SUPER gott om man hittar bra Kebab kött!
våran påse med kött räckte väldigt länge då man inte behöver ta så mycket! mättar många magar!
Etiketter:
kebab
tomatsoppa med färska selleri blad
improviserade en liten soppa idag, som faktiskt blev riktigt god!!!
Tillagning:
Häll ca 1halv dl rapsolja i en kastrull, lägg i kryddor, salt/peppar, buljong, hackad lök/vitlök, hackad tomat, (paprika) tomatpure och rör om.
När kryddorna är upphettade så känner man alla dofter. rör om så inget bränns i botten!
Häll över riktigt varmt vatten eller förkokat vatten från vattenkokare. låt den puttra på hög värme ca 20-30 min (om det ska gå fort) annars låt den sjuda i evigheter på svag värme (om du har tid)
Till denna enkla pärla hade jag
1 matsked tomatpure
1 liten handfull med färsk selleri
1 Halv gul tomat hackad, riven eller strimlor (som du föredrar)
2 stora vitlöksklyftor
1 röd paprika (om du har/gillar)
1 Biff Buljong (passar även med fisk, kyckling och grönsaksbuljong)
Kryddor
paprikapulver
spiskummin
salt/peppar
Tillagning:
Häll ca 1halv dl rapsolja i en kastrull, lägg i kryddor, salt/peppar, buljong, hackad lök/vitlök, hackad tomat, (paprika) tomatpure och rör om.
När kryddorna är upphettade så känner man alla dofter. rör om så inget bränns i botten!
Häll över riktigt varmt vatten eller förkokat vatten från vattenkokare. låt den puttra på hög värme ca 20-30 min (om det ska gå fort) annars låt den sjuda i evigheter på svag värme (om du har tid)
Till denna enkla pärla hade jag
1 matsked tomatpure
1 liten handfull med färsk selleri
1 Halv gul tomat hackad, riven eller strimlor (som du föredrar)
2 stora vitlöksklyftor
1 röd paprika (om du har/gillar)
1 Biff Buljong (passar även med fisk, kyckling och grönsaksbuljong)
Kryddor
paprikapulver
spiskummin
salt/peppar
Etiketter:
soppa
19.9.11
i brist på recept
Hur gulligt är inte det här <3 ?
EMBED-Cat Hugs Baby Kitten Having Nightmare - Watch more free videos
EMBED-Cat Hugs Baby Kitten Having Nightmare - Watch more free videos
30.8.11
Official Decision and Announcement of the High Judiciary Council of Saudi Arabia...
Just a short time ago the official decision and announcement of the High Judiciary Council of Saudi Arabia that since the moon of Shawwaal was sighted this evening, here in Saudi Arabia, we have completed twenty nine (29) days of Ramadhaan (1432 A.H.)
•°˚˚°••°˚˚°••°˚˚°•
(¯`'•.¸(¯`'•.¸¸.•'´¯)¸.•'´¯)
⌣̊┈̥-̶̯͡»̶̥»·̵̭̌✽̤̥̈̊·̵̭̌-EID MUBARAK-·̵̭̌✽̤̥̈̊·̵̭̌«»̶̥-̶̯͡┈ ̥⌣̊
(_¸.•'´(_¸.•'´`'•.¸_)`'•.¸_)
•,¸¸¸,•.• ♥.,••,¸¸¸,•
Just a short time ago the official decision and announcement of the High Judiciary Council of Saudi Arabia that since the moon of Shawwaal was sighted this evening, here in Saudi Arabia, we have completed twenty nine (29) days of Ramadhaan (1432 A.H.)
•°˚˚°••°˚˚°••°˚˚°•
(¯`'•.¸(¯`'•.¸¸.•'´¯)¸.•'´¯)
⌣̊┈̥-̶̯͡»̶̥»·̵̭̌✽̤̥̈̊·̵̭̌-EID MUBARAK-·̵̭̌✽̤̥̈̊·̵̭̌«»̶̥-̶̯͡┈
(_¸.•'´(_¸.•'´`'•.¸_)`'•.¸_)
•,¸¸¸,•.• ♥.,••,¸¸¸,•
22.8.11
Basbosa - Revani - mannagrynskaka
Jag har testat detta recept 3 gånger nu under ramadan och jag älskar det. blir supergott.
du kan bokstavligen talat ta vilken kopp som helst för detta recept, bara tänk på att ha samma kopp till allting (så det blir samma mängd) Och försök att lista ut hur stor form du kommer behöva till receptet. kakan ska inte bli förtjock utan helst 2-4 cm tjock. och den sväller inte direkt något i ugnen. Du kan ha en ugnsform till detta recept alltså inget med avtagbara kanter. Sockervattnet (sirapen) du kokar till kan du börja med lite innan du gör kakan, och låt det koka så det blir lite tjock. kommer inte bli som svensk sirap utan det ska bara inte vara lika rinnigt som vatten.
När kakan är gyllenbrun så tar man ut den ur ugnen och skär i kakan så det blir bitar. och häll sedan den svalnade sirapen (sockervattnet) jämt över allting. och låt det stå ett tag innan servering.
Vi tog inte mannagryn till våran kaka utan köpte istället som polenta vilket även funkade jättebra.
Vissa gillar kanel i sin sirap. I mellanöstern brukar dom ha rosenvatten (blääää) hehe
BASBOSA
1 cup sameed (samolena)
1 cup sugar
1 cup flour
1 cup coconut
2 teaspoons baking powder
1 cup oil (sunflower)
1 cup milk
Mix dry ingredients
And then mix in all the liquid ingredients on top.
syrup... add two cups of sugar to pan.. and 2 cups of boiling water... (can add cinnomon sticks optional to give flavour).... leave to bring to boil.. and then turn down heat to simiar until it is thicker..
put in pre heated oven at 200degrees untill golden brown
...ENJOY....
du kan bokstavligen talat ta vilken kopp som helst för detta recept, bara tänk på att ha samma kopp till allting (så det blir samma mängd) Och försök att lista ut hur stor form du kommer behöva till receptet. kakan ska inte bli förtjock utan helst 2-4 cm tjock. och den sväller inte direkt något i ugnen. Du kan ha en ugnsform till detta recept alltså inget med avtagbara kanter. Sockervattnet (sirapen) du kokar till kan du börja med lite innan du gör kakan, och låt det koka så det blir lite tjock. kommer inte bli som svensk sirap utan det ska bara inte vara lika rinnigt som vatten.
När kakan är gyllenbrun så tar man ut den ur ugnen och skär i kakan så det blir bitar. och häll sedan den svalnade sirapen (sockervattnet) jämt över allting. och låt det stå ett tag innan servering.
Vi tog inte mannagryn till våran kaka utan köpte istället som polenta vilket även funkade jättebra.
Vissa gillar kanel i sin sirap. I mellanöstern brukar dom ha rosenvatten (blääää) hehe
BASBOSA
1 cup sameed (samolena)
1 cup sugar
1 cup flour
1 cup coconut
2 teaspoons baking powder
1 cup oil (sunflower)
1 cup milk
Mix dry ingredients
And then mix in all the liquid ingredients on top.
syrup... add two cups of sugar to pan.. and 2 cups of boiling water... (can add cinnomon sticks optional to give flavour).... leave to bring to boil.. and then turn down heat to simiar until it is thicker..
put in pre heated oven at 200degrees untill golden brown
...ENJOY....
13.8.11
Kebab gryta med RIS! fuskigt och super enkelt!
köp kebeb kött ta det i ungnen på högsta värme tills den är färdig undertiden mixar krossad tomat med krydder även lök sen kokar de tills köttet i ungen är bra. blanda ihop det låter sen små koka. man béhöver inte mixa i löken vi gör det sen bara äta med ris mums gott.
DU an även ha i andra saker som du tycker passar i grytan ; )
DU an även ha i andra saker som du tycker passar i grytan ; )
1.8.11
Kyckling & Svamp Soppa med ugnsrostade grönsaker
Dagens middag blev en kyckling soppa med svamp, närmare bestämt champinjoner och även gröna ärtor.
Jag fyndade en indisk hot mango pickle sås idag så inspirationen till soppan var även lite indisk.
Den kryddades med ingefära, garam "masala", svart peppar, salt, ingefära, nejlika, gurkmeja, chili flingor och två olika buljonger
Du behöver :
Tillagning
Servera med vad som helst ; )
bröd, ris, bakad potatis, sallad, små rätter, piroger ja vad som helst... =)))
Jag fyndade en indisk hot mango pickle sås idag så inspirationen till soppan var även lite indisk.
Den kryddades med ingefära, garam "masala", svart peppar, salt, ingefära, nejlika, gurkmeja, chili flingor och två olika buljonger
Du behöver :
- Kyckling (bröstfile, innerfile, lår, ben)
- champinjoner (jag hade 6 st)
- gröna ärtor
- kycklingbuljong
- nudel buljong (champinjon smak) nudlarna kan med fördel användas till dagen efter rätt om det blir lite soppa över, bara att blanda.
- 1 gul lök (riven)
- 1 röd paprika
Tillagning
- Ha en hög kastrull. lägg i kycklingen och den rivna löken. fräs i matolja och en skvätt olivolja om du har.
- koka upp vatten i vattenkokare om du har eller fyll en tillbringare eller skål med ca 1-2 liter hett vatten.
- låt det fräsa en stund så kycklingen får lite färg. sänk värmen till hälften på din spis och ha i alla kryddor.
- Hetta upp alla kryddor så du känner doften och rör om så det inte bränns.
- Häll i vattnet och låt det koka upp på högsta. När det kokar så sänk värmen till 4 (om din spis är 1-6)
- låt det koka 30-40 min och skär under tiden paprikan och svampen
- lägg försiktigt i paprikan och svampen så du inte bränner dig och ha i även ca 1 dl gröna ärtor.
- låt koka 40-60 minuter.
Servera med vad som helst ; )
bröd, ris, bakad potatis, sallad, små rätter, piroger ja vad som helst... =)))
31.7.11
Ramadhan IMORGON!!!
Imorgon börjar fastan i den välsignade månaden Ramadhan,
Ska försöka laga god nyttig mat varje eller varannan dag, tanken är att jag ska laga så det räcker till dagen efter så man slipper stå vid spisen när magen kurrar.
Får se hur det går! Man märker redan av den underbara känsla och stämning denna ljuvliga månad för med sig till Miljoner Miljarder människor världen över.
Våra fina turkiska grannar kom med ett fat scones bullar när vi satt ute på gården med barnen som var helt nybakade. Vi har Alhamdulillah många turkiska grannar och är det något turkiska kvinnor kan! så är det att laga underbartgod mat, så jag hoppas det blir mer sånt!!!
Det är en väldigt vacker kultur att man kommer med fat med goda maträtter till sina grannar och Med Allahs tillåtelse så får men belöning för att underlätta för en muslims syster eller broder att bryta sin fasta.
Jag har flera grannar som är nära vänner och inshaaAllaah så kommer vi bjuda varandra på iftar ofta!!! så myyysigt.
Ska försöka skriva varje dag och ge lite av min egen erfarenhet av att fasta.
Jag vet att många klagar på hur jobbigt det är, men Alhamdulillaah om man verkligen vill och har rätt inställning så går det super!
Ska försöka laga god nyttig mat varje eller varannan dag, tanken är att jag ska laga så det räcker till dagen efter så man slipper stå vid spisen när magen kurrar.
Får se hur det går! Man märker redan av den underbara känsla och stämning denna ljuvliga månad för med sig till Miljoner Miljarder människor världen över.
Våra fina turkiska grannar kom med ett fat scones bullar när vi satt ute på gården med barnen som var helt nybakade. Vi har Alhamdulillah många turkiska grannar och är det något turkiska kvinnor kan! så är det att laga underbartgod mat, så jag hoppas det blir mer sånt!!!
Det är en väldigt vacker kultur att man kommer med fat med goda maträtter till sina grannar och Med Allahs tillåtelse så får men belöning för att underlätta för en muslims syster eller broder att bryta sin fasta.
Jag har flera grannar som är nära vänner och inshaaAllaah så kommer vi bjuda varandra på iftar ofta!!! så myyysigt.
Ska försöka skriva varje dag och ge lite av min egen erfarenhet av att fasta.
Jag vet att många klagar på hur jobbigt det är, men Alhamdulillaah om man verkligen vill och har rätt inställning så går det super!
Etiketter:
ramadan
28.7.11
Double chocolate cake med mörk ganache resume!
jag lyckade baka nedanstående tårta! och om jag får säga det själv så blev det UNDERBART!
en riktigt "vuxen" tårta inte för söt, helt len underbar tårtbotten och supergod fyllning
jag gjorde receptet på tårtan nedanför men använde inte samma ganache på tårtan, jag tog marabou mörk choklad 200g, och 3dl vispgrädde, då jag får sockerkoma av ljus ganache. Tog även bort den smälta mörka chokladen som ska vara i själva tårtreceptet.
Som det står i receptet ska man ju fördela smeten i två formar, efter dom var färdgia skar jag upp tårtan så det blev 4 lager, dvs 3 lager som har fyllning
I första och sista lagret fyllde jag tårtan med DDL (dulce de leche) finns färdig på burk, jag hitta min burk i chilenska avdelningen i affären och då heter den Manjar, och i mitten lagret la jag nutella.
Tog inte så mycket fyllning utan bara bred på ett fint lager. så det inte skulle bli för sött.
Det blev helt otroligt gott, lagom ont i magen efter en liiite för stor bit! detta recept skulle lätt räcka till 18 pers då den är så otroligt tung och smakrik, sista tuggorna av tårtan tog emot! Men GOTT var det!!!
Min tårta blev så HÄR fin!!!
en riktigt "vuxen" tårta inte för söt, helt len underbar tårtbotten och supergod fyllning
jag gjorde receptet på tårtan nedanför men använde inte samma ganache på tårtan, jag tog marabou mörk choklad 200g, och 3dl vispgrädde, då jag får sockerkoma av ljus ganache. Tog även bort den smälta mörka chokladen som ska vara i själva tårtreceptet.
Som det står i receptet ska man ju fördela smeten i två formar, efter dom var färdgia skar jag upp tårtan så det blev 4 lager, dvs 3 lager som har fyllning
I första och sista lagret fyllde jag tårtan med DDL (dulce de leche) finns färdig på burk, jag hitta min burk i chilenska avdelningen i affären och då heter den Manjar, och i mitten lagret la jag nutella.
Tog inte så mycket fyllning utan bara bred på ett fint lager. så det inte skulle bli för sött.
Det blev helt otroligt gott, lagom ont i magen efter en liiite för stor bit! detta recept skulle lätt räcka till 18 pers då den är så otroligt tung och smakrik, sista tuggorna av tårtan tog emot! Men GOTT var det!!!
Min tårta blev så HÄR fin!!!
Etiketter:
tårtor
27.7.11
Tjejkväll = Double layer chocolate cake
letade efter en hög tårta sóm martha stewart brukar ha på sin show och hittade detta mummsiga och översatta! receptet från Bakpassion.blogg.se Hoppas det blir bra, jag är verklige urusel på att baka!!!
Från bloggen :
Amerikansk 'Chocolate Layer Cake with Milk Chocolate Frosting'

Jag hade en fika träff hos mig och bestämde mig för att bla. baka denna tårta. Den var inte alls svår att göra (bli inte skrämda av alla ingredienser!) och resultatet blev jätte bra. Kakan blev hög och fin (som amerikanska tårtor brukar vara) och frostingen mjuk, krämig och chokladig (ett ord?). Sånna tårtor som Martha Stewart brukar göra på sina shower! Tårtan hade fått 84 positiva omdömen på hemsidan, och jag blir den 85:e! Rekommenderas självklart!
Chocolate Layer Cake with Milk Chocolate Frosting
BOTTEN:
- 5 dl mjöl
- 1,5 dl kakao
- 2 tsk bikarbonat (bakpulver funkar lika bra med dubbla då, alltså 4 tsk)
- 1/2 tsk salt
- 250g smör
- 2,5 dl brunt socker
- 2 dl socker
- 4 stora ägg, rumstempererade i 30 min
- 60g mörk choklad, smält
- 1 1/2 vanilj extrakt (pulver funkar i andra hand)
- 3 dl gräddfil
- 1 dl vatten
FROSTING- 2 dl mjölk
- 3 stora äggulor
- 1 msk mjöl
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vanilj extrakt
- 350g osaltat smör, rumstemperatur och delade i bitar
- 250g mjölkchoklad
- 40g mörkchoklad
- en nypa salt
Från bloggen :
Amerikansk 'Chocolate Layer Cake with Milk Chocolate Frosting'

Jag hade en fika träff hos mig och bestämde mig för att bla. baka denna tårta. Den var inte alls svår att göra (bli inte skrämda av alla ingredienser!) och resultatet blev jätte bra. Kakan blev hög och fin (som amerikanska tårtor brukar vara) och frostingen mjuk, krämig och chokladig (ett ord?). Sånna tårtor som Martha Stewart brukar göra på sina shower! Tårtan hade fått 84 positiva omdömen på hemsidan, och jag blir den 85:e! Rekommenderas självklart!
Chocolate Layer Cake with Milk Chocolate Frosting
Ingredienser:
BOTTEN:
- 5 dl mjöl
- 1,5 dl kakao
- 2 tsk bikarbonat (bakpulver funkar lika bra med dubbla då, alltså 4 tsk)
- 1/2 tsk salt
- 250g smör
- 2,5 dl brunt socker
- 2 dl socker
- 4 stora ägg, rumstempererade i 30 min
- 60g mörk choklad, smält
- 1 1/2 vanilj extrakt (pulver funkar i andra hand)
- 3 dl gräddfil
- 1 dl vatten
FROSTING- 2 dl mjölk
- 3 stora äggulor
- 1 msk mjöl
- 3 dl florsocker
- 1 tsk vanilj extrakt
- 350g osaltat smör, rumstemperatur och delade i bitar
- 250g mjölkchoklad
- 40g mörkchoklad
- en nypa salt
- Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa 2 runda former (24cm dia.). Lägg åt sidan.
- Sila ihop mjöl kakao bikarbonat och salt i en skål (varför sila kanske du undrar? det är för att skapa en luftigare botten som inte blir torr).
- Blanda gräddfil och vatten i en liten skål.
- Vispa smör och båda det bruna och vanilga sockret lätt och fluffigt (ca 4 min). Vispa i ett ägg i taget (vänta tills ägget blandats i väl innan nästa tillsätts). Tillsätt choklad och vanilj, vispa endast tills de blandats i väl.
- Sänk hastigheten till lägsta på vispen och häll i de torra ingredienserna i tre omgångar, häll i gräddfilen mellan omgångarna (så det blir varannan).
- Häll smeten jämnt i formarna och stoppa in i ugnen i 30-35 min, tills tandpetaren kommer ut torr. (Om formarna ej for plats tillsammans i ugnen så är det ingen fara att ena formen väntar ute).
- Värm mjölk i en kastrull.
- Vispa ihop äggulor, vetemjöl, salt och 0,5 dl florsocker i en skål. Häll i den varma mjölken försiktigt och vispa samtidigt. Häll tillbaks allt i kastrullen (sänk värmen så det inte bränns) och låt smeten koka (vispa samtidigt). När smeten blivit jätte tjock ta då bort kastullen från spisen och häll över smeten i en skål. Täck skålen med plastfolie och gör små hål på foliet (hindrar det från att bilda ett 'skinn'). Låt svalna i ca 45 min.
- TIllsätt restrerande florsocker (2,5 dl) och vaniljen i den tjocka 'smeten' och vispa ihop allt. Vispa i smöret, några bitar i taget till det blir en slät frosting. Och sist men inte minst i med chokladen.
- Dela bottnen i mitten (4 delar samanlagt) och fyll varje lager med frosting och avsluta med frosting och valfri dekoration. NJUT!
26.7.11
korvgratäng (passar barn) "hot dogs"
Idag tänkte jag på mina barn. Så jag har gjort en korvgratäng!
Tog ett paket korv (halal kycklingkorv) Och 5 stora potatisar.
(räcker till en oval ugnsform i standard storlek)
Vill du ha till en hel ugnsform ta två paket och 10 stora potatisar.
Tillagning :
Skala potatisen. och skär väldigt tunt. Täck botten på formen, med ca 3 av potatisarna
skär korvarna i små skivor. och sprid jämt över potatisen.
Täck med resten av potatisen.
Blanda i ett glas (3dl)
täck med ostskivor.
tillaga i ugnen på undervärme (så inte osten bräns) på ca 200-220 grader i ca 40 min. känn med en gaffel eller kniv om den går igenom potatisen utan att fastna så är det klart.
Passar till barn och självklart vuxna : ))
kan även göras med "falukorv" eller vilken korv som helst. gratänger kan varieras på tusentals olika sätt. och det är bara använda sin fantasi. bara inte för "blöta" ingredienser. eller varor som har extremt olik tillagningstid. dvs det i gratängen ska bli klart samtidigt! Och vill man inte ha bränd ost så tillaga på undervärme. Annars tillaga som vanligt, men ha uppsikt så inte osten blir svart om det är första gångerna du provar!
bild kommer! då jag skriver på "fel" data.
(räcker till en oval ugnsform i standard storlek)
Vill du ha till en hel ugnsform ta två paket och 10 stora potatisar.
Tillagning :
Skala potatisen. och skär väldigt tunt. Täck botten på formen, med ca 3 av potatisarna
skär korvarna i små skivor. och sprid jämt över potatisen.
Täck med resten av potatisen.
Blanda i ett glas (3dl)
- 1 matsked tomatpure.
- 1 tsk svartpeppar
- 1tsk lökkrydda (om du vill ha)
- 1tsk salt
- lite mindre än en halv kycklingbuljong tärning (smulad eller riven)
- och till exempel en indisk masala blandning
täck med ostskivor.
tillaga i ugnen på undervärme (så inte osten bräns) på ca 200-220 grader i ca 40 min. känn med en gaffel eller kniv om den går igenom potatisen utan att fastna så är det klart.
kan även göras med "falukorv" eller vilken korv som helst. gratänger kan varieras på tusentals olika sätt. och det är bara använda sin fantasi. bara inte för "blöta" ingredienser. eller varor som har extremt olik tillagningstid. dvs det i gratängen ska bli klart samtidigt! Och vill man inte ha bränd ost så tillaga på undervärme. Annars tillaga som vanligt, men ha uppsikt så inte osten blir svart om det är första gångerna du provar!
20.7.11
VARNING FÖR ATT ÄTA MYCKET!!!!
Hadeeth #1476: On the authority of al-Miqdaam ibn Ma’deekarib, radiyallaahu ‘anhu, who said: The Messenger of Allaah (sallallaahu ‘alayhi wa sallam) said: “No child of Aadam ever filled a vessel more destructive than his stomach.“1
Explanation:
In this hadeeth is a prohibition from eating to one’s fill and indulging excessively in the luxuries of the worldy-life. The Messenger (sallallaahu ‘alayhi wa sallam) said: “No child of Aadam ever filled a vessel more destructive than his stomach.” That is because if he fills his stomach it will harm him tremendously with regards to his religion and his health.
With regards to his religion: It will hinder him from the obedience of Allaah and cause him to be sluggish concerning the performance of acts of worship. It will also make him burdensome (upon himself) and inclined towards sleep. It will have a negative effect upon his heart and afflict it with laziness, obscurity, lack of attention and incompetence.
With regards to his health: The doctors have mentioned that overeating inherits many diseases. Likewise when a person always fills himself with food it urges him to behave and act barbaric and arrogantly. However if he is hungry then this will more likely prompt him to behave humbly and passively.
If he reduces his intake of food and drink, this will motivate him to be lenient and meek. On the other hand if he stuffs himself, this will incite him to act viciously, recklessly, haughty and cause him to chase after (his) evil desires. Every time he desires something he goes, gets and eats it. Nothing concerns him except his stomach and evil desires. This is something reprehensible and it (overeating) brings about many chronic diseases. It could well bring about a disease that could kill him; all due to overeating.
Therefore, eating to one’s fill is detrimental to a person’s religion, worldly-life and health. The Prophet (sallallaahu ‘alayhi wa sallam) said: “Sufficient for the son of Aadam are some morsels to keep his back straight. But if it is a must, then one-third for his food, one-third for his drink and one-third for air.” [This is the rest of the hadeeth of al-Miqdaam, radiyallaahu 'anhu]
The Shaykh continues: So if he were to fill his whole stomach and not leave any space for drink nor air then this is very harmful as the Messenger (sallallaahu ‘alayhi wa sallam) said: “No child of Aadam ever filled a vessel more destructive than his stomach.”
Thus, it is incumbent upon an individual to take heed of this prophetic moral and to not be excessive when it comes to eating or his desires. In addition to this, if a person reaches a point where he is extremely greedy regarding food then it is likely that the halaal will not suffice him, hence he will set out seeking the haraam so he can fulfill his (evil) cravings.
So in filling one’s stomach (i.e. eating to one’s fill) there are many harms and evils that stem from it. So it’s a must that one decreases his consumption of food even if he desires it, as the Prophet (sallallaahu ‘alayhi wa sallam) said, place a third for (each) his food, drink and air. This is what the Prophet (sallallaahu ‘alayhi wa sallam) advised us with (i.e. eating in this manner).
[Taken from: Tasheel al-Imaam bifiqhi lil-Ahaadith min Buloogh il- Maraam (Shaykh Saalih Fawzaan’s explanation of Bulooghul-Maraam)|Translator: Abu Fouzaan Qaasim]

_____________________________________________________
Footnotes:
1[At-Tirmithee (2317) Declared saheeh by al- Albaanee] – The hadeeth in Bulooghul-Maraam is not in its totality. The complete hadeeth can be found in ibn Maajah (#3349).
Etiketter:
fasta,
fatwa,
islam,
ramadan,
visste du?
19.7.11
SNART ramadan!!! inlägg i repris
snart ramadan men...
Är det inte hyckleri med att fasta och sedan frossa i mat och ha fest varje kväll?
S. Att man kan känna av hur det är att vara utan mat och dryck för dagen är naturligtvis ett faktum då man inte äter eller dricker under dagen och att man då också kan sätta sig in i hur det kan vara att befinna sig i en situation där man inte har mat för dagen alls är en positiv bieffekt av detta. Och jag tycker inte att man i en värld som denna skall se ner på empati med svaga och utsatt människor utan i stället välkomna allt sådant. Men det är inte det som är den egentliga anledningen till att vi fastar under ramadan utan för att det är ett påbud i Koranen. Gud säger till oss:
Troende! Det är en plikt för er att fasta, liksom det var en plikt för dem som levde före er - kanske skall ni frukta Gud. [Koranen, al-Baqarah 2:183]
Fastan är en väsentlig del av islam och således också en del av vara muslim, profeten Muhammed – över honom vare frid – sade:
Islam bygger på fem [pelare]: vittnandet om att det inte finns någon gudom (ilâh) förutom Gud (Allâh) och att Muhammad är Hans sändebud, att förrätta bönen, att betala allmosan (zakâh), att fasta under Ramadân och att vallfärda till Mecka.
Så den egentliga effekten av fastan är att man genom den kan uppnå en nivå av gudfruktighet som ingen annan dyrkan kan ge på samma sätt. Och det är således den som muslimerna eftersträvar med sin fasta. Men detta kräver att man vårdar sin fasta. Läser du teologernas ord om fastan (googla lite grann vet ja!) så ser du att de betonar att man förutom att avstå från mat och dryck också avstår från att tala illa, att gå till platser eller hålla sig med sällskap som inte är bra för en och istället lägger ner extra tid och energi på att läsa koranen, att göra botgöring från eventuella synder, bli sams med ovänner och gottgöra folk man sårat, återknyta bekantskaper och besöka vänner och släktingar som man kanske försummat under året. Den som fastar på detta viset kommer att – om inte uppnå – så åtminstone att lägga grunden för ett rikare liv på både det andliga och det sociala, eller världsliga planet under resten av året.
Enorma matinköpVad du har sett i affären av enorma matinköp har sin förklaring i att många invandrarfamiljer är väldigt stora med kanske upp till sju barn i en familj. Så om Mehmet skall bjuda hem sin syster och hennes familj på iftar (dvs måltiden efter att man brutit fastan för kvällen) och kanske kommer hans bror med familj också eller någon annan släkting, så blir det lätt 15-20 personer som alla skall ha en tallrik med ett kycklinglår, ris och någon sallad (ja muslimer äter faktiskt sallad) och en bit bröd samt ett par glas fruktjuice att dricka till. Inköpen blir därefter men det betyder inte att man äter tills man storknar utan att det är många som äter…
En sak som du bör förstå är att inte alla muslimer djupt troende och att inte alla deras handlingar är sprungna ur en sådan tro. Även om andelen troende muslimer är högre än andelen troende kristna så kan man mycket väl dra paralleller till ”svenskarnas” sätt att förhålla sig till religionen där en majoritet är helt sekulära och många uppmärksammar bara sin religion vid högtider, begravningar och bröllop (och vad många lägger i dessa saker som har sin grund i religionen är oftast helt personligt utan större förankring i Bibeln eller kristna teologernas uttolkningar av den). För många muslimer är ramadan och högtiden som följer mer en tradition på samma sätt som påsken och julen är för många kristna och man missar därför de mer subtila detaljerna med fastan. Självklart förekommer det då att man överkompenserar de matlösa dagarna genom att s a s ta igen det på kvällarna, men de som försöker leva efter religionens bud försöker att äta lagom och återställa vätskebalansen i kroppen, men utan att överdriva. Dessa bryter fastan med ett glas vatten och tre dadlar enligt profetens – över honom vare frid – föredöme, sedan ber de kvällsbönen innan de sätter sig till bords och äter så att de inte fyller magen med mer än en tredjedel mat, en tredjedel vatten och lämnar den sista tredjedelen – också detta enligt profetens instruktioner, varpå de går till moskén för att be nattbönen och de extra bönerna som hör till under ramadan, tarawih, efter det.
Om du är uppmärksam så kan du göra samma observation i affärerna dagarna innan julafton med överfulla varuvagnar med skinka, sillinläggningar, grön- brun och vit-kål och annan mat för tusentals kronor. Och då måste du också om du är ärlig inse att vi alla bara är människor som gör vårt bästa utifrån den situation vi befinner oss i.
En religiös högtid - inte en fest
Avslutningsvis… man ser många gånger formuleringar i tidningarnas reportage om ramadan som: ”… och sedan tar festen vid” om fastebrytandet på kvällarna eller om högtiden, ’Id ul-fitr, som följer, ”…och sedan utbryter en tre dagar lång fest” o s v. Därför vill jag betona att ’Id ul-fitr är en religiös högtid - inte en fest. Den inleds med att man på går till moskén iförd sina bästa kläder dagen till ära och ber tillsammans ’id-bönen som inleder högtiden och man lyssnar till en predikan från imamen. Ofta tar det en lång stund att komma därifrån då man alltid träffar en massa folk som man gärna vill byta ett par ord med, gratulera till högtiden och alla är glada och på gott humör. Under dagen går man och hälsar på släktingar – oftast dricker man kaffe och äter någon söt kaka, oftast baklava, med en miljon kalorier – och på kvällen samlas man med familjen eller hos vänner och äter tillsammans någon god mat. Man kan unna sig lite extra då det är högtid men man frossar inte och man försöker att hålla fast vid de goda egenskaper och vanor man tillgodogjort sig under ramadan, man ber fortfarande de fem dagliga bönerna, ser till så att man läser Koranen så ofta man kan och anstränger sig för att vara en god människa – trots att ramadan är över.
Etiketter:
islam,
ramadan,
visste du?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)