30.11.11

Arabisk fasoliya khadra



Bismillah!

En god, nyttig arabisk maträtt, vet ej dock vilket land
den kommer ifrån men jag gör på syriskt vis i alla fall.
Den är lätt att göra och mild i smaken, samtidigt som
den e nyttig!

Dock vet jag inte vad dessa bönor heter på svenska,
dom ser iaf ut såhär när man skurit dom i mindre delar:




Annars går brytbönor jättebra, dom e långa o smala,
finns nästan alltid i affärerna, köp färska.
Mängden är jag dock osäker på, men minst 6 nävar.

Ingredienser:

Bönor
en burk krossade tomater
ca en halv matsked tomatpuré
lammkött i bitar (med eller utan ben)
ca 2 vitlöksklyftor
malen koriander (krydda)
olja
salt


Gör såhär:

Skär av en liten del av ändarna på bönorna och dela dom sedan i bitar
så som jag gjort på bilden ovan. Ta fram en stor kastrull och bryn
lammköttet i olja i några minuter, tillsätt sedan hackad vitlök och
korianderkryddan, ös på mycket med koriander, det blir troligtvis
torrt så tillsätt lite mer olja. Akta så det inte bränns. I med tomatpurén
och krossade tomater, tillsätt ett glas vatten. Rör runt och låt detta
koka i ca 15 minuter. Häll sedan ner bönorna i grytan, blir det för lite
sås nu så häll i ett glas vatten till och rör runt. Salta rikligt och sätt
på lock och låt puttra ca 1 timme, kolla lite då och då så att det inte
är för lite så. Smaka av, bönorna ska ha blivit mjuka. Man behöver
salta rätt så mycket i denna maträtt. Sen är det klart och detta
serveras med vitt ris!

//Lilo

1 kommentar:

laura sa...

salam alikum dem heter skärbönor alltså fasoliya,barakalaufiki för bra blogg o goda recept