27.11.11

Tabboule



Recept på arabisk tabboule.

För ca 3-4 personer (beroende på hur mkt man äter)

en stor bunt bladpersilja
ca 2 små tomater eller en stor
en gul lök
saften av ca 2-3 citroner
olivolja
salt
finmalen bulgur

Gör såhär:
Dela upp persiljan i olika buntar, inte för stora för
då blir det svårare att hacka. Börja med en bunt i taget,
försök lägga alla så att bladen slutar på samma ställe,
så det blir en "jämn bunt", skär sedan bort alla stjälkar.
Finhacka nu bladen, det ska vara riktigt finhackat,
helst inte med en massa stora bladbitar. Försök att bara
hacka en gång, och inte köra flera gånger på samma ställe.
När du finhackat hela bunten så häll allt i en tät sil
med mkt små hål, sila allt i kallt vatten, skölj ordentligt så
att det blir riktigt rent. Skaka av och låt stå. Finhacka tomaten,
och löken, även det smått. Blanda allt i en stor skål. Ta ett
vanligt glas och fyll det med bulgurn, ungefär till hälften,
häll sedan på kokhett kranvatten ända upp o låt stå ca 10 min.
Man kan göra resten så länge medan man väntar.
Salta i skålen, pressa citronen, ringla en lagom stor
skvätt olivolja. Häll nu bort vattnet från glaset och känn
på bulgurn, den ska vara mjuk nu. Häll i den i skålen och blanda
runt allting och smaka. Tillsätt eventuellt mer salt, citron eller olja.
Servera med salladsblad som man sedan kan fylla
med tabboule o köra rakt in i munnen :)

//Lilo

Inga kommentarer: