9.7.09

Matvaror som innehåller mindre mängder orenheter

Matvaror som innehåller mindre mängder orenheter

Ur: Telefonintervju från Sverige med Sheikh Muhammad ibn Sâlih al-’Uthaymîn.

Fråga 6:

Det finns en del tillsatser i mat i vilka det ingår en ytterst liten del grisfett eller alkohol. Orsaken till att de tillsätter dessa tillsatser är för att bevara produkten eller att ge den en särskild egenskap eller bismak. Leder det till att dessa produkter förbjuds? Med vetskap om att det finns de som påstår att det är för att omvandla, då de kemiska reaktionerna som sker i dessa tillsatser av gris får dess ursprungliga egenskap att försvinna. Det är omvandlingen enligt dem. Vad är er åsikt?

Svar 6:

Vi säger (Bârak Allâhu fîk) att denna tillsats, om det som blandats i endast är en liten del så påverkar inte det. De finns inga problem i det. Beviset för det är:

Att det rena vattnet, om en droppe av något orent faller i, som inte påverkar det någonting då är det rent och man kan närma sig Allâh (ta’âlâ) genom att rena sig kropp med det med wudhû och ghusl. Därför har de lärde samstämts om att det som ändras av något orent är orent och det som inte ändras, då säger de flesta att det inte är orent, vare sig det är lite eller mycket. Och en del förklarar och skiljer mellan lite och mycket.

Då följeslagarna (radhi Allâhu ‘anhum) öppnade Persien åt de av sådant som innehöll ostlöpe av kor, och de persiska folkens slakt var harâm före islam.

Antingen kan man säga att ostlöpen är ren eller så kan man säga att det är ostlöpe som är iblandat i maten, och som inte har någon annan funktion än att göra det till ost.

Därför är grundregeln att det som är blandat med något, och detta är ytterst lite som inte påverkar dess smak, färg eller lukt, då är det halâl!

Fråga 7:

Gäller det inte bara ost, utan även i annan mat?

Svar 7:

Ja, detsamma gäller för allt!

Inga kommentarer: