En populär maträtt är den speciella Batata m´battona LÄNK1 & LÄNK2 men den kan även vara väldigt tidskrävande och många äldre människor har svårt att äta friterat. så istället gjorde jag ett oljesnålare och betydligt lättare alternativ. Det är precis samma ingredienser. men tillagas ungefär som en gratäng och mycket mildare för magen. Vilket är bra då många människor lider av magsyra liknande problem.
Jag gjorde en stor ugnsplåt och gjorde den i ugnen ca 40 - 60 min
3-4 kilo potatis (tror jag) många ska det vara iaf : D
Färsblandning
500 g (ett halvt kilo) Nöt/lamm färs
ett knippe färsk koriander smått hackad (fin hackad)
2 stora rivna röda lökar
1 msk spiskummin
1 tsk chilipeppar
1 halv msk paprika pulver
1 halv msk svartpeppar (grovmalen)
3 - 5 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk kanel
1 tsk salt
2 msk rapsolja (absolut inte olivolja)
äggstanning
5 ägg
2-3 dl mjölk
1 tsk salt
blanda köttfärsen och alla kryddor + olja
Skala potatis och skär i någorlunda tunna skivor. lägg i botten på plåten dom ska ligga tätt så dom täcker botten, och ska ligga över varandra.
täck potatisen med köttfärsen i ett jämt lager.
tryck lätt färsen mot potatisen utan att flytta potatisarna under så dom inte glider runt.
täck sedan allt med ett till lager potatis. Häll jämt över äggstanningen, toppa med ströbröd och lite olja.
Sätt in i ugnen på ca 200 grader. i 40-60 min. ströbrödet och potatisen överst ska vara fint gyllenbrun, och äggstanningen hård. känn med en tandpetare eller gaffel om potatisen är färdig.
Servera med ngn tomat baserad soppa eller gryta. och sallad.
jag hade väldigt lite kättfärs vid detta kort, då jag gjorde två plåtar.
med 500 g som i receptet ovan, blir det betydligt mer.
1 kommentar:
salam alaykum!
yummm, jag hade ju tänkt fråga dig hur du lagade dethär. Det var jättegott
Nu fattas bara receptet på soppan som du lovade dela med dig av...!? Hihi
Skicka en kommentar