idag blev det värsta mumms maten, en sån man gärna tar flera portioner av.
4 pers
400 gram köttfärs.
1 burk röda kidney bönor ( jag hade eldorados) köper man torra ska dom blötläggas och kokas innan matlagning.
1 burk krossade tomater.
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor (lr 4 små)
olja,svartpeppar, paprika krydda... du kan krydda med nästan vad som hellst men dessa tre är basic.
tillagning.
dela löken på hälften och sedan skiva tunt så det blir strimlor.
stek löken i olja på lagom värme, och den ska stekas ett tag så den blir mjuk och får liite färg.
(när löken är så mjuk så märker inte barn av den i maten)
sedan har du i köttfärs och bryner den ( dvs den ska få färg och bli brun) jag har alltid i 2 tsk soya för färg och smak.
nu ska kyrddorna i så alla smaker kommer fram.
sedan öppna bön burken, håll fingret på locket så all vätska i burken rinner ut i vasken.
sedan har du i bönorna i kastrullen över köttfärsen å löken. rör om en kort stund och ha i hela burken krossad tomat.
har du tomatpure hemma kan du ha i 1 matsked när du har i kryddorna, pure ska nästan alltid stekas med maten innan man har i vätska för att få bort bitter smak.
rör om allt nu och ha sedan över hett vatten. gärna kokat vatten.
vattnet ska bara precis täcka ingredienserna det ska inte bli en soppa. bli det för torrt under kokningen så ha i mera varmt vatten.
nu minns jag inte hur länge det kokade men iaf 30 min lr ngt : P sorry
till detta hade jag vitt basmati ris med bara spiskummin och salt som krydda.
riset gjorde jag så här
jag kokade upp 8 DL vatten
och hade i spiskummin och salt.
när det kokade hade jag i 4 dl ris. och sänkte till lägsta värme.
sedan låter man det vara på lägsta värmen tills det är färdigt ca 21 min.
riset får absolut inte röras om under kokningen. det är då det blir grötigt!
lova mig att du inte rör om riset under kokningen!
hehe
lycka till, jag ska hämta mer mat nu : )
2 kommentarer:
menar du 8 DL vatten eller? hihihihihi ville bara mobbas lite.. puss
lol : ) hoppas ingen prövat : P
Skicka en kommentar