9.6.09

grillad lammstek

Grillad lammstek

Foto: TV4

Antal portioner:
Färdigt på: 1 tim 20 min
Ingredienser

1 st lammstek på ben, cirka 3 kg
olivolja
svartpeppar från kvarn
2 msk rosmarin, torkad
1 st vitlök
2 msk flingsalt

Tips

När man grillar hel lammstek måste man använda en klotgrill med lock. Man lägger briketter på sidorna och steken i mitten så att den inte ligger direkt över värmen. Det är bra att använda ett tändrör till briketterna för att snabbt få en jämn och bra glöd. Kolet ska alltid vara helt grått innan man börjar grilla. Använd inte för mycket bricketter när du grillar steken, då blir grillen för het. Det är viktigt att lammet steker långsamt för ett saftigt resultat. Man kan se till att spjällen är öppna så inte det blir för hett i grillen.

Gör så här

1. Stick små hål i steken och späcka köttet med vitlöksbitar.

2. Krossa rosmarin, vitlök och salt i mortel till en kryddpasta.

3. Gnid in lammköttet med olivolja och kryddpasta. Krydda med svartpeppar.

4. Stick en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och se till att termometerns spets hamnar i mitten.

5. Lägg steken i grillen och grilla köttet långsamt tills innertemperaturen når 62 grader. Det tar cirka 1 timme.

6. Låt köttet vila i minst 10 minuter innan servering.

Inga kommentarer: