30.6.11

köttbulle rullar och sommar


 stek/fritera zucchini längder i olja, så dom får lite färg och blir mjuka.
låt sedan varje bit svalna på tidnings eller hushållspapper så oljan får rinna av och att dom svalnar så du kan ta i dom med händerna.

när alla är stekta, blanda köttfärs med en egen blandning kryddor och rulla dom till lite trubbiga köttbullar dvs inte helt runda. men samma storlek som bredden på zucchini bitarna.
placera tätt i en ugnssäker form, häll över fin hackade tomater och utblandad tomatpure. salta och peppra. in i ungnen på ca 220 grader i kanske 30 minuter. eller när köttfärsen är genomfärdig


Servera med gult ris kokat i kycklingbuljong MUMMS

till detta använde jag två stora zuchini som jag skar i tunna "längder" och kanske? 400-500 gram köttfärs.  räckte till 3-4 personer.  men gör mer så har du en fest måltid. tänk på att zuchinin måste stekas mjuk så den går att rulla, annars bryts den av.  Och blir några bitar för tunna, så kan du lägga ihop två och rulla ihop med en köttbulle.
JÄTTEGOTT

det är en irakisk maträtt, med mina egna kryddor
kommer bli en gästfavorit i ramadan!!! kan med fördel göras på en hel ugnsplåt till många gäster. och är ett lyxigt tillbehör till andra maträtter.

 '
 sist en liten bild på mina favorit blommor, som är vilda och är vackrast i högt gräs

26.6.11

Mercy halal islamic slaughter


Halal slakt är den mest barmhärtigaste tillvägagångssättet att slakta djur på.
Dom som inte äter kött håller nog inte med om något argument, men djur blev skapade för att ätas.
Och Gud gav människor instruktioner genom profeterna hur man ska ta deras liv, och hur man ska behandla dom innan slakten.

SubhanAllah bara djuren hör Allahs namn så ger dom sig själv och slappnar av.


Självklart finns det muslimer som slaktar på fel sätt. men det tillhör inte Islam.

23.6.11

matstrejk

Är förfärligt matlat på sista tiden. En maträtt jag gjort (ofta) som är väldigt enkel är

Stekt potatis med stekta grönsaker.  Gärna serverat till Kycklingkorv eller Kufta ( köttbullar )


Skär potatis i tärningar (koka ca 15 min)

Skär Aubergine, Zucchini, Paprika (röd)
skär även lite vårlök eller gul lök och vitlök att ha i grönsakerna.

Stek varje grönsak för sig så dom får fin färg, Jag börjar med aubergine ( mkt olja ) sedan zucchini (den gröna som ser ut som en gurka ) Och sist paprika som jag även låter löken steka med när den börjar bli färdig.
när alla grönsaker fått färg så steker jag dom en kort stund tillsammans med salt, peppar, chiliflingor.

lägg grönsakerna på en tallrik och stek köttet du har till, eller kanske morotsbiffar om du är vego.
Häll bort vattnet från potatisen och stek även potatisen så den får färg i olja, krydda den med lite olika kryddor och salt/peppar.

Servera gärna med en kall yoghurt sås.

Denna maträtt blev inspirerad av turksik kizartma.

ursäkta min tråkiga beskrivning ^^   men det är fett gott : D


1.6.11

kosha - batata m battona gratäng - libyskt

För en liten waleemah ( äktenskaps"fest" ) Ville jag göra libysk mat då den ena som gifte sig var Libyer.
En populär maträtt är den speciella Batata m´battona LÄNK1 & LÄNK2  men den kan även vara väldigt tidskrävande och många äldre människor har svårt att äta friterat. så istället gjorde jag ett oljesnålare och betydligt lättare alternativ. Det är precis samma ingredienser. men tillagas ungefär som en gratäng och mycket mildare för magen. Vilket är bra då många människor lider av magsyra liknande problem.


Jag gjorde en stor ugnsplåt och gjorde den i ugnen ca 40 - 60 min

3-4 kilo potatis (tror jag) många ska det vara iaf : D
Färsblandning

500 g (ett halvt kilo) Nöt/lamm färs
ett knippe färsk koriander smått hackad (fin hackad)
2 stora rivna röda lökar
1 msk spiskummin
1 tsk chilipeppar
1 halv msk paprika pulver
1 halv msk svartpeppar (grovmalen)
3 - 5 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk kanel
1 tsk salt
2 msk rapsolja (absolut inte olivolja)
äggstanning

5 ägg
2-3 dl mjölk
1 tsk salt

blanda köttfärsen och alla kryddor + olja


Skala potatis och skär i någorlunda tunna skivor. lägg i botten på plåten dom ska ligga tätt så dom täcker botten, och ska ligga över varandra.
täck potatisen med köttfärsen i ett jämt lager.
tryck lätt färsen mot potatisen utan att flytta potatisarna under så dom inte glider runt.
täck sedan allt med ett till lager potatis. Häll jämt över äggstanningen, toppa med ströbröd och lite olja.


Sätt in i ugnen på ca 200 grader. i 40-60 min. ströbrödet och potatisen överst ska vara fint gyllenbrun, och äggstanningen hård. känn med en tandpetare eller gaffel om potatisen är färdig.

Servera med ngn tomat baserad soppa eller gryta. och sallad.


  jag hade väldigt lite kättfärs vid detta kort, då jag gjorde två plåtar.
med 500 g som i receptet ovan, blir det betydligt mer.

spindelkorv ?


 Skär korvar i bitar, nötkorv, kalkonkorv, kycklingkorv allt passar!


 Bryt spahetti så den blir ca 10 sm lång, eller normala spaghetti i 3 delar
tryck igenom ca 4-6 st i varje korv där det är skuret, dvs inte i skinnet.
Perfekt för barnen att göra själva!  du kanske får stoppa i fler spaghetti då små barn tycker 1 spaghetti räcker i varje hehe



 koka ca 8-10 min tills spaghettin är färdig


 Servera med ketchup, senap & sallad


Vi namngav våran nyfunna maträtt till spindelkorvar, då det ser ut som små spindlar, visst?

barnsligt gott och det blev helt otroligt nog inget spaghetti spill!!!



stekt strömming och potatismos + farmor kerstin

Min farmor underbara lilla Kerstin var hem till oss och hjälpte mig rensa och steka nyfångad strömming vi fick av våra turkiska grannar dagen innan, som dom fiskat själva!
Det var säkert 3 kilo och fisken luktar till och med gott när den är så färsk.

Min farmor Kerstin från vittsjö i skåne sa -"jag har rensat så mycket fisk i mina dar´ så det kan du bara inte tro" hehe.

Med det sagt så är hon ett proffs!

Först la hon all fisken i vasken i plastpåsen. sedan lät hon lite kallt vatten rinna från kranen. först tar man upp strömmingen en i taget. bryter av huvudet och sedan drar upp undersidan på fisken med tummen. då får man även ut innehållet (magsäck osv) och sedan så blir fisken som en liten file. sedan tryckte hon försiktigt med tummarna så ryggraden med alla ben sakta släppte och kan dras ur fisken.

Strömmingarna är så små. så man lägger ihop dom två och två, gärna med lite dill och salt emellan, vänder sedan i ströbröd och steker i underbart gott smör.

serveras enligt svensk tradition enbart med mos  och det är JÄTTEGOTT

snart ska vi även ha surströmmingskalas. dock inte så många som vill komma haha <3

Tyvärr råkade vi äta upp nästan alla fiskar innan jag kom på att ta kort på festelsen.




Kerstin ripping the head off <3
Trycker försiktig på ryggraden så den sedan kan dras ur
strömmingarna så tidigt på sommaren var väldigt hårda att få  loss.
och hanarna svårare än honorna
första färdig rensade strömmingarna
man kan även ta hjälp av sax för att få upp fisken
ryggrad med alla ben urdragna ur strömmingen
farmor är ett proffs!!!
söt liten strömming. dom pyttesmå fiskarna får katterna
fiskar ihop två och två med färsk dill emellan

strömmingarna färdiga att stekas. vänds först i ströbröd.
behövs ingen panering, bara vänd fisken utan något alls i strömbrödet
stek i smör!!
voila´   MUMMS
Nästan slut hehe blev massa mos över
som man kan göra potatisbullar av



Vill du inte steka egen strömming så rekomenderar jag att åtminstonde pröva på strömming
som är en delikatess i mångas mening.
finns för dom som bor eller besöker sthlm en liten kiosk i slussen utanför tunnelbane spärrarna som servers olika sorters tillagad strömming!!!

MUMMS